Triggerpointtherapie

Triggerpoints veroorzaken heel veel verschillende soorten klachten. Op de eerste plaats is dat: PIJN!

Triggerpoints zijn de bron van de pijn die zo vaak wordt aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis, en letsel aan de gewrichtsbanden. Denk aan klachten aan de gewrichten, zoals schouder, pols, heup, knie en enkel.

Triggerpoints veroorzaken ook nog andere symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.

Het probleem bij het behandelen van triggerpoints is dat zij hun pijn vrijwel altijd naar een andere plek afleiden. Deze afgeleide pijn zet veel mensen op het verkeerde spoor.
Gelukkig weet men tegenwoordig dat afgeleide pijn voorkomt in voorspelbare patronen. Als je eenmaal weet waar je moet zoeken, zijn triggerpoints gemakkelijk op de tast te vinden en kun je ze op meerdere manieren uitschakelen. Er is hierover een heel mooi handboek geschreven.
Door zelf direct op de triggerpoints druk te geven kun je ook na een triggerpointmassage zelf aan de slag. Het is een heel effectieve vorm van pijntherapie.

Onderstaande tekening is een getekende weergave van meerdere spiervezels binnen in een triggerpoint.

Praktijk voor

massagetherapie,

sport- en

ontspanningsmassage.
- A is een spiervezel in een normale ruststand, uitgerekt noch samengetrokken.
- B is een knoop in een spiervezel. Dit kenmerkt een triggerpoint.
- C is het deel van de spiervezel dat zich uitstrekt van de spierknoop tot aan de aanhechting van de spier (in dit geval aan het borstbeen). Deze over-strekte segmenten veroorzaken het strakke en verkorte gevoel in een spier.

Als de cellen in een triggerpoint hun contractie vasthouden, stopt in feite de bloedcirculatie in het betreffende gebied. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen irriteren het triggerpoint. Het triggerpoint reageert op deze noodtoestand met het versturen van pijnsignalen.

De massage van het triggerpoint spoelt het weefsel schoon en de contractie wordt langzaam opgeheven, de spiervezel komt weer in de normale ruststand.